Toelatingsvoorwaarden

Leeftijd

Algemene vakken (AAV)

Om in te schrijven voor de algemene vakken moet je minimum 18 jaar zijn. Als je 18 jaar wordt voor 31 december, mag je in september starten.

De beroepsopleidingen

Inschrijven voor een beroepsopleiding kan reeds vanaf 16 jaar. De minimumleeftijd is afhankelijk van de school.

Taalniveau Nederlands

Omdat alle vakken in het Nederlands worden gegeven, moet je goed Nederlands spreken en schrijven voordat je kan starten. Om als anderstalige een opleiding te kunnen volgen, moet je minstens NT2-niveau 2.4 (Threshold 4) behaald hebben.

Heb je dit niveau nog niet behaald, dan kan je terecht in onze opleiding NT2-niveau 2.4 (Threshold 4)specifiek voor anderstaligen:

  • ZorgNed+: NT2-niveau 1.2 (Waystage) behaald

Wettig verblijf

Om te kunnen deelnemen aan het tweedekansonderwijs in een CVO moet je een  “wettig verblijf” hebben. Meer informatie hierover kan je terugvinden op de site van Onderwijs Vlaanderen.


Motivatie

Starten met Tweedekansonderwijs is een hele uitdaging en een geweldige kans! Om de opleiding tot een goed einde te brengen, is het van belang dat je gemotiveerd bent om: terug naar school te gaan, te leren en regelmatig een extra inspanning te leveren. Bij je inschrijving peilen we naar je motivatie en bekijken we of de opleiding bij jou past. Van in het begin maken we samen afspraken om je slaagkansen te vergroten en ondersteunen we je indien nodig.

VOORWAARDEN VDAB VOOR ERKENDE OPLEIDINGEN DIE LEIDEN NAAR EEN KNELPUNTBEROEP

Een aantal specifieke opleidingen leiden naar een knelpuntberoep. Op 1 jaar tijd behaal je het diploma secundair en leer je een beroep waar veel vraag naar is.

Volg je zo’n opleiding met een VDAB-contract, dan behoud je een werkloosheidsuitkering. Bovendien betaalt de VDAB je studies en zijn er een aantal extra voordelen.

Wil je instappen in een van deze erkende opleidingen met een VDAB- contract dan gelden er een aantal bijkomende voorwaarden:

  • Je hebt nog geen diploma secundair onderwijs.
  • Je hebt al minstens één jaar de schoolbanken verlaten.
  • Je bent ingeschreven bij VDAB als niet-werkende werkzoekende.
  • Je hebt je beroepsinschakelingstijd (wachttijd) doorlopen
  • Je bent bereid om voltijds een dagopleiding te volgen.
  • Je slaagt voor een screening die nagaat of je geschikt bent voor de studie.
  • Je bent medisch geschikt

Infomomenten

Bekijk een overzicht van alle infomomenten

Contact

Heb je nog vragen? Ga dan naar het contactformulier